Hoorrecht

Dit gesprek voer je zonder je ouders en de rechter zal naar je mening luisteren. Als je niet wilt dat je ouders weten wat jij tegen de rechter gezegd hebt, kun je dit tegen de rechter zeggen.  Dat jij je mening mag uiten bij de rechter, wil natuurlijk niet zeggen dat jij zelf mag kiezen waar je gaat wonen, maar hij zal in ieder geval goed naar je luisteren en daarna bepalen wat er gaat gebeuren en wat het beste voor jou is. Dit gesprek voer je trouwens niet in een grote rechtszaal, zoals je wel eens op tv ziet, maar meestal in een gewone kamer. Als je niet alleen durft, mag je ook een vertrouwenspersoon meenemen. Een vertrouwenspersoon is bijvoorbeeld een mentor van school, een maatschappelijk werker of een medewerker van de Kinder- en jongerenrechtswinkel.

Jij en echtscheiding

Een echtscheiding kan een oplossing zijn als je ouders steeds ruzie met elkaar hebben. Ook kan het een opluchting zijn voor jou, omdat je ouders niet meer ruzie hebben. Een echtscheiding kan ook een oplossing zijn als je ouders niet meer van elkaar houden of niet meer bij elkaar willen zijn. Het kan flink schrikken zijn als je ouders gaan scheiden, want niet alleen voor je ouders is een echtscheiding moeilijk, maar ook voor jou. Er gaat ineens veel veranderen en dat kan moeilijk zijn. Het is bijvoorbeeld heel raar als je vader of moeder ergens anders gaat wonen. Het leven dat jij gewend was, is van het ene op het andere moment veranderd….

Wat de reden voor de echtscheiding ook mag zijn, jij kunt heel veel verschillende gevoelens hebben. Je kunt je misschien boos, verdrietig, teleurgesteld of bang voelen. Welke gevoelens je ook hebt, probeer er over te praten. Je kunt bijvoorbeeld steun zoeken bij je broertje of zusje, zij maken hetzelfde mee. Als je geen broers of zussen hebt, kun je misschien terecht bij je oom of tante. 

Praat er ook over met vrienden, vriendinnen of familie, want praten lucht op!

Het is ook logisch als je verschillende gevoelens hebt, het is natuurlijk niet zomaar iets als je ouders gaan scheiden. Ook al gaan je ouders scheiden, het blijven allebei je vader en je moeder en zij blijven van je houden. Wat er ook gebeurt. Het kan zijn dat jij je schuldig voelt omdat je ouders gaan scheiden. Je moet alleen één ding onthouden: De echtscheiding is nóóit jouw schuld!

Lees ook:
Categorie├źn
descheidingsmediator.nl
Coach Circle