Wat komt er onder andere kijken bij een echtscheiding?

  • Het verdelen van de bezittingen;
  • Afspraken maken over de opvoeding en verzorging van de kinderen;
  • Vaststellen van de hoogten voor de alimentatie.

De weg die een scheiding kan volgen:

  1. Jij of jou partner wilt scheiden;
  2. Vervolgens zoek je naar een geschikt advocaat of echtscheidingsbemiddelaar;
  3. Het aanvragen van de echtscheiding; 
  4. Opmaken van het financieel plan; 
  5. Afspraken maken over bijv. alimentatie.

Vervolgens dien je deze gegevens aan een rechter over te dragen. Hij bepaalt de uiteindelijke hoogten van de alimentatie en waar de kinderen worden ondergebracht. Tot slot kan je hieronder meer informatie vinden over de verdeling van het huis.

Wat gebeurt er met het huis na de echtscheiding?

Koop huis
Het is mogelijk in het huis te blijven wonen. Wel moet degene die in het huis blijft wonen de totale kosten voor het huis kunnen opbrengen. Het huis kan worden afgekocht door een van beiden partners. Als dit mogelijk is zal het huis verkocht moeten worden en de waarde ervan gedeeld moeten worden.

Huur huis
Samen met je partner mag besloten worden wie in het huurhuis mag blijven wonen. Als je samen met je partner hier niet uit komt zal de rechter daar een besluit over nemen. Als je partner hoofdhuurder is en de rechter wijst jou het huis aan, dan wordt jij automatisch hoofdhuurder. Als de woning aan je partner wordt toegewezen heb je bij het zoeken naar een nieuwe woning geen voorrang op andere woningzoekenden.
Inboedel

Het is het makkelijkst samen een lijst te maken van de totale inboedel. Omdat de inboedel over het algemeen gebruikt is. Is het moeilijk om de waarde daarvan in te schatten. Het is mogelijk de totale inboedel te laten waarderen, om tot een gelijke verdeling te komen. Er zullen ook goederen zijn met een emotionele waarde. Deze goederen kunnen na overleg verdeeld worden. Kom je daar samen met jou partner niet uit dan kan je daar een echtscheidingsbemiddelaar voor inschakelen. Als laatste zijn er ook nog "Verknochte goederen". Dit zijn goederen die niet automatisch gemeenschappelijke goederen zijn. Hierbij moet gedacht worden aan kleding, erfenissen en sieraden.

Lees ook:
Categorieën
descheidingsmediator.nl
Coach Circle