Rechter 

Het kan ook zijn dat de rechter beslist dat één van je ouders het gezag krijgt, dit wordt het éénhoofdig gezag genoemd. De rechter kan dit beslissen als hij denkt dat het beter voor jou is dat één van je ouders alles voor je bepaalt. Stel dat je moeder na de echtscheiding het gezag krijgt, beslist zij bijvoorbeeld waar je gaat wonen. 

Als één van je ouders het gezag heeft, heeft die ouder wel de plicht om de andere ouder op de hoogte te stellen over hoe het met je gaat. Stel dat je moeder het gezag heeft, dan heeft ze wel de plicht om belangrijke informatie over jou tegen je vader zeggen. Dit wordt de informatieregeling genoemd: de ouder die het gezag over jou heeft, is verplicht belangrijke informatie over jou tegen je ouder te zeggen die geen gezag over je heeft.

Na de echtscheiding

Na de echtscheiding kan er een hoop voor je veranderd zijn. Er is bepaald wie het gezag over je heeft, hoe de omgangsregeling eruit ziet en waar je woont. Je zult misschien ook verhuisd zijn of op een andere school zitten. Het kan ook zijn dat je nog in het zelfde huis woont. Het zal in ieder geval een andere situatie zijn dan voor de echtscheiding en je zult jezelf tijd moeten geven om aan de nieuwe situatie te wennen.

Het kan zijn dat je bij je ene ouder woont, bijvoorbeeld bij je moeder, en dat dit prima gaat. Helaas kan het ook zo zijn dat het niet goed gaat en dat je bij je ander ouder wilt wonen...Wat je dan kunt doen, lees je in 'bij de andere ouder wonen'. Na de echtscheiding zal er ook een omgangsregeling bepaald zijn, omdat jij recht hebt om allebei je ouders te zien. Als je wilt weten wat jouw rechten zijn bij een omgangsregeling, kijk dan bij 'de omgang wijzigen'.

Lees ook:
Categorie├źn
descheidingsmediator.nl
Coach Circle