Wat zijn de gevolgen

De gevolgen kunnen groot zijn, maar toch leren we er steeds beter mee om te gaan. Dit komt doordat tegenwoordig ouders veel vaker uit elkaar gaan, ongeveer 30% van de huwelijken eindigen namelijk met een scheiding. Het blijkt dat kinderen van gescheiden ouders tot wel 2x toe meer problemen ontwikkelen. Met problemen wordt er bijvoorbeeld bedoeld dat het kind last heeft van gedragsproblemen, laag zelfbeeld, veel angsten ervaart en vaak sombere gevoelens heeft. Zoals je ziet kan de keuze voor een scheiding dus een zeer negatieve impact hebben op de kinderen. Deze problemen kunnen zich ook verder ontwikkelen en er dus zo voor zorgen dat de kinderen op lange termijn er nog steeds last van hebben. De kans dat een persoon scheid waarvan de ouders gescheiden zijn is namelijk ook groter. Daarnaast kan het op lange termijn zelfs uiten in depressie of angsten. 

Denken dat zij de oorzaak zijn

Een van de ergste gedachte die kan ontstaan bij de kinderen is de gedachte dat zij de oorzaak zijn voor de gemaakte keuze. Een gedachte als “had ik maar vaker geluisterd, dan was het niet zo gelopen” komt dan ook vaak voor en kan voor een enorme last zorgen op de kinderen. Hierdoor is het van groot belang dat er duidelijk wordt aangegeven (meerdere keren) dat het niet de schuld van de kinderen is. 

Verklein de negatieve effecten voor de kinderen zo goed mogelijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat in het bijzijn van de kinderen er geen conflict ontstaat. Zo zijn er nog talloze andere handelingen die het scheidingsproces voor de kinderen kunnen verzachten en de problemen voor lange termijn kunnen voorkomen.

Lees ook:
Categorie├źn
descheidingsmediator.nl
Coach Circle