Procedure echtscheiding

In een echtscheidingsprocedure wordt doorgaans niet alleen de echtscheiding uitgesproken, maar worden ook beslissingen genomen over de gevolgen van de echtscheiding voor de kinderen, over de partneralimentatie, over de woning en over de vermogensverdeling e.d.: de zogenaamde “nevenvoorzieningen”. Deze nevenvoorzieningen kunnen overigens ook buiten de rechter om in een zogenaamd echtscheidingsconvenant en eventueel “ouderschapsplan” door de echtgenoten/ouders worden overeengekomen. Het is wenselijk dat het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan worden opgesteld door daarin gespecialiseerde familierechtadvocaten.

Aanpak

Iedere scheiding is natuurlijk anders. Voor sommigen scheidingen is het niet meer dan het formaliseren van de bestaande situatie. Beide partijen hebben zelf een passende oplossing gevonden waar jullie allebei tevreden mee zijn, die moet alleen nog even op papier gezet worden.
Voor anderen is het een totale reorganisatie van het bestaan. Het maakt verschil of één of beide partners een eigen bedrijf heeft en welk rolverdeling er tijdens het huwelijk was. Hoe ga je om met de emoties die daarbij vrijkomen? Zowel de emoties als de financiële situatie variëren sterk en vragen steeds weer om een andere aanpak.

Ook wanneer er kinderen in het spel zijn komt er weer een heel ander stuk bij kijken, gaan de kinderen naar vader of moeder. Wat wil het kind zelf? Omgangsregeling voor ouders en kind moet geregeld worden, dit kan je zelf regelen of je gaat hiervoor naar de rechter. 

Financieel moet er ook een hoop geregeld worden denk bijvoorbeeld aan verdeling van inboedel, het huis, liggend geld en alimentatie.
Een scheidingsplanner of advocaat kan je hier goed bij helpen om voor beide partijen een goede oplossing te bieden.

Lees ook:
Categorie├źn
descheidingsmediator.nl
Coach Circle