Schatting op basis van alimentatiebedrag

Vervolgens is het verstandig om met behulp van een bank of een tussenpersoon na te gaan in hoeverre het inkomen toereikend is voor de nieuwe hypotheek van het huis, hierbij rekening houdend met de alimentatieplicht uiteraard. Indien de hoogte van de alimentatieplicht nog niet bekend is, kun je alvast een berekening maken op basis van twee derde van uw bruto maandinkomen. Het andere derde deel dat overblijft, is dan het bedrag dat voor alimentatie vrij blijft staan.

Tot welk bedrag kan ik de woning financieren?

Vaak hanteren banken en tussenpersonen onderstaande berekening om na te gaan of een persoon zelf de woning kan herfinancieren. Allereerst moet het doorlopend krediet worden afgelost en vervolgens geldt dan de volgende berekening:

  1. Huidige hypotheek + uitkoopbedrag aan ex te betalen = …. euro;
  2. Deze uitkomst moet vervolgens worden gedeeld door 4,5;
  3. Deze bedrag mag niet hoger zijn dan (uw bruto jaarinkomen – jaarlijks bedrag aan partneralimentatie)

Voorbeeld:
Je huidige hypotheek is €250.000,- // De waarde van de woning is €300.000,- // Het uitkoopbedrag is €25.000,- // Partneralimentatie per jaar (bruto) is €10.000,- //

Uitkomst: het bruto jaarinkomen moet in dit specifieke voorbeeld hoger zijn dan 72.000 euro. Als het inkomen lager is, moet ofwel de woning worden verkocht, ofwel kan de keuze zijn om de woning samen aan te houden.

 

Lees ook:
Categorie├źn
descheidingsmediator.nl
Coach Circle