De kinderen scheiden mee

Een scheiding kan niet onopgemerkt aan je kinderen voorbij gaan. Jullie kunnen als ex-partners wél samen ouders blijven. Door naar jullie kinderen te luisteren. Door hun belangen boven de jouwe te stellen. Door samen aan een ouderschapsplan te werken. Een goed ouderschapsplan geeft duidelijkheid voor iedereen en een ouderschapsplan is fijn voor iedereen. Hierin komen immers belangrijke afspraken te staan voor nu en de toekomst. Dat geeft rust. Dat geeft ruimte. Dat geeft duidelijkheid.

Voor veel mensen lijkt het een enorme opgave om met de ex-partner aan tafel te gaan zitten om afspraken te maken. Jullie kunnen niet meer door één deur. Hoe kunnen jullie het dan nu wél eens worden? De meeste ouders kunnen (gelukkig) hun emoties of wrok opzij  zetten als ze inzien dat het om de toekomst van hun kinderen gaat en hun toekomst als opvoeders.

Een persoonlijk plan

Natuurlijk kun je een basis-ouderschapsplan downloaden en dit samen invullen. In de praktijk blijkt echter dat er dan nog veel 'gaten' vallen waarover in een later stadium moet worden onderhandeld. Voor een persoonlijk ouderschapsplan is het goed om een onafhankelijke partij in te schakelen. Iemand die jullie op de mogelijkheden en valkuilen wijst en jullie werk uit handen neemt.

Toekomst

Een ouderschapsplan is een eerste stap in een leven als partners in de opvoeding. Maar je kunt niet in de toekomst kijken! Er kan weer een nieuwe relatie ontstaan. Je kunt stiefouder worden of een samengesteld gezin worden samen met je nieuwe partner en kinderen.
 

Lees ook:
Categorieën
descheidingsmediator.nl
Coach Circle