Bij de ander wonen?

Als je graag bij je andere ouder wilt wonen, is het verstandig om hier met je ouders over te praten. Misschien kun jij met je moeder en je vader gaan praten over hoe jij je voelt, wat jij van de situatie vindt en dit samen met hen oplossen. Ouders hebben het gezag over hun kinderen totdat zij 18 jaar zijn, tot die tijd bepalen zij dus waar jij woont. Als ouders gaan scheiden, krijgen allebei de ouders, of één van hen het gezag. Het is dus belangrijk te weten wie in jouw geval het gezag over jou heeft, omdat die ouder bepaalt waar jij woont.

Als je ouders gezamenlijk het gezag hebben en dus samen alles voor je regelen, hoef je niet naar de rechter om bij je andere ouder te gaan wonen. Het is wel belangrijk dat je er goed over nadenkt en er met je ouders over praat. 

Gezag

Als één van je ouders het gezag heeft, bepaalt die ouder waar jij gaat wonen. Stel dat je moeder het gezag heeft en je woont bij haar, maar je wilt graag bij je vader wonen. Je hebt met beide ouders gepraat, maar jullie komen er niet uit.

In dat geval kun je een brief naar de kinderrechter schrijven. In deze brief kun je uitleggen hoe het met je gaat en waarom je graag bij je andere ouder wilt wonen.  Als je een brief naar de rechter schrijft, dan mag je daarin je mening uiten en de rechter zal dan naar je mening luisteren en een beslissing maken. De medewerkers van de Kinder- en jongerenrechtswinkel kunnen je helpen bij het schrijven van zo'n brief. Kijk voor de adressen op www.kinderrechtswinkel.nl.

Voorbeeld

Als je bij je ouder wilt wonen die géén gezag over je heeft, dan is het nodig dat die ouder dan ook het gezag over je krijgt. Dit kan hij aan de rechter vragen en meer informatie hierover kan hij vinden bij een advocaat.

Voorbeeld:
Stel dat je moeder het gezag over je heeft en je woont ook bij haar. Maar de laatste tijd hebben jullie veel ruzie en heeft ze een vriend waar je niet goed mee kunt opschieten. Als je dan graag bij je vader wil wonen, kun je een brief schrijven naar de kinderrechter, waarin je je situatie uitlegt. Daarnaast moet hij bij de rechter een zogenaamd 'gezagswijziging' aanvragen, zodat hij het gezag over je krijgt en je dan bij hem kunt wonen.

Helaas mag je dus niet zelf beslissen waar je gaat wonen, maar je hebt wel het recht om je mening te uiten.

Lees ook:
Categorie├źn
descheidingsmediator.nl
Coach Circle