Toch kan scheiden niet geheel vanuit ‘de luie stoel’ en zal er minimaal één persoonlijk gesprek moeten plaatsvinden om de identiteit van de twee betrokken partijen vast te stellen. Bovendien dienen beide partners de Nederlandse nationaliteit te bezitten en een goede onderlinge verstandhouding te hebben om tot een minnelijke verdeling van de eventuele inboedel te komen.
Komen beide partners in aanmerking voor deze manier van scheiden, kan worden overgegaan tot het invullen van een vragenformulier waarin hoofdzakelijk kwesties als alimentatie en de verdeling van de inboedel worden geregeld. Vervolgens stelt de in de arm genomen echtscheidingsbemiddelaar of advocaat op basis van deze vragenlijst een verzoekschrift op en stuurt deze aan de rechtbank. De partners ontvangen ter inzage en controle een concept van dit verzoekschrift en bij akkoord door beide partners, wordt deze conceptversie definitief gemaakt – dit betreft het persoonlijke gesprek waarbij tevens de identiteit van beide personen wordt geverifieerd. Dit definitieve verzoekschrift wordt door de bemiddelaar toegestuurd aan de rechtbank, die bij akkoord een kopie hiervan aan de partners opstuurt.
Als de partners deze kopie, de zogenaamde akte van berusting, ondertekenen, kan de echtscheidingsbemiddelaar de beschikking inschrijven bij de Burgelijke Stand van de gemeente waar het echtpaar destijds is getrouwd. Op dat moment is de scheiding officieel.