Juridisch scheiden

Juridisch zijn de gevolgen van scheiden niet veel meer dan afspraken maken met je partner. Deze afspraken leg je vast in een echtscheidingsconvenant. De afspraken gaan bijvoorbeeld over de woning, gezamenlijke bezittingen, pensioen en natuurlijk (eventueel) de kinderen. Dit klinkt echter eenvoudiger dan het vaak is. Emoties spelen vaak een belangrijke rol waardoor het maken van afspraken bemoeilijkt kan worden. Dit kan zelfs een langdurig proces worden als jullie er samen niet uitkomen. Het kan erg lang duren voordat de rechter met een uitspraak komt. De scheiding is pas definitief als de rechter de echtscheiding uitspreekt en dan begint vaak het proces van de verwerking pas.

Emotionele gevolgen

Scheiden heeft vaak ook emotionele gevolgen, zelfs als het maken van afspraken soepel verloopt. Jullie hebben elkaar immers eeuwig trouw beloofd, maar helaas is dat anders gelopen. Als de scheiding vanuit één partner komt, zal de ander niet alleen verdrietig zijn, maar ook onmacht voelen. Huilbuien wisselen zich af met boosheid. Sommige mensen blijven daar in hangen en bedenken wraakacties. Het kan ook zijn dat je karakter veranderd van vrolijk naar somber en chagrijnig. Je kunt door de stress die een scheiding met zich meebrengt zelfs lichamelijke ongemakken ervaren. Denk aan hoofdpijn en buikpijn.

Therapie

Om met al deze gevoelens om te gaan, is het helemaal niet raar om hulp te zoeken bij een professional. Therapie kan helpen om je leven na de scheiding weer op te bouwen en alle gevoelens een plekje te geven. Zo voorkom je dat je blijft hangen in boosheid, verdriet en wraak. Uiteindelijk zullen jullie toch beide de scheiding moeten accepteren.

Lees ook:
Categorie├źn
descheidingsmediator.nl
Coach Circle