Goed luisteren

Kinderen hebben veel vragen tijdens en na een echtscheiding. Soms willen ze er over praten en soms willen ze gewoon hun verhaal kwijt. Vergeet niet om daar de tijd voor te nemen. Ga samen rustig op de bank zitten en laat uw kind uitpraten. Wees voorzichtig met snelle oplossingen die je niet kunt nakomen.

Vergeet niet dat een kind goed voelt hoe jij jezelf voelt. Ze zullen zich dan ook vaak terughoudend opstellen met hun emoties, om de ouder niet overstuur te laten raken. Vertel je kinderen dat het niet erg is om emoties te tonen en dat ze ook best boos mogen zijn.

De scheiding is niet de schuld van het kind

Het is normaal dat kinderen denken dat zij de scheiding hebben veroorzaakt. Vergeet dit niet herhaaldelijk te ontkennen. Dit kan wel een paar jaar aanhouden, geef duidelijk aan dat de scheiding een beslissing van jou en je partner is en dat zij daar niets mee te maken hebben.

Eerlijk en geen loze beloftes

Vertel je kind een eerlijk verhaal, en bijvoorbeeld niet dat papa even weg is voor zijn werk. Kinderen voelen het feilloos aan wanneer iets niet de waarheid is. Op dat moment gaan ze jou ook wantrouwen en valt de gehele basis weg. Ook kinderen, hoe jong ook,  hebben behoefte aan duidelijke en begrijpelijke antwoorden op hun vragen.

Geen schuldigen aanwijzen

Om een loyaliteitsconflict bij je kinderen te voorkomen is het belangrijk dat je onderling niet naar elkaar gaat wijzen. Communiceer rechtstreeks met elkaar en houdt je kinderen hierbuiten. Wat er ook gebeurd is, een kind heeft 2 ouders en mag van allebei zijn ouders houden. Als een kind toch in loyaliteitsconflict verzeild raak zal het zich zeer waarschijnlijk terugtrekken, gaan liegen of somber worden.

Ervaring van vriendjes en vriendinnetjes

Vraag je kinderen of ze vriendjes of vriendinnetjes hebben met gescheiden ouders, elk kind kent er wel één. Vraag wat ze er van weten en vinden, dan heb je zo een beeld van de onderwerpen waar ze bang voor zijn. Hier kan je dan over praten en uitleggen hoe jullie het gaan doen.

Lees ook:
Categorie├źn
descheidingsmediator.nl
Coach Circle